"Ислямска държава" уби 10 души от силите за сигурност при атака в Сирия

Джихадистката групировка подпалила военна техника и сглобяеми сгради

08.08.2023 | 12:08 Редактор: Вяра Димова

Десет членове на сирийските сили за сигурност бяха убити снощи при атака, извършена от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в провинция Ракка, в северна Сирия, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитирана от Франс прес.

"Ислямска държава" атакува позиции и контролно-пропускателни пунктове, контролирани от членове на силите за сигурност на режима - като подпали военни превозни средства и сглобяеми сгради", съобщи центърът.

Шестима войници са били ранени, някои от които тежко, каза базираната във Великобритания НПО, която разполага с широка мрежа от източници в Сирия.

Правителствените сили контролират райони в източната и южната част на провинция Ракка, докато кюрдските сили държат по-голямата част от северните ѝ райони. В продължение на няколко години град Ракка беше столица на самопровъзгласилия се "халифат" на ИД, преди да бъде изгонена през 2017 г.

Джихадистката групировка обяви миналата седмица смъртта на своя лидер Абу ал Хусейн ал Хусейни ал Курайши, убит по време на сблъсъци в Северозападна Сирия, припомни БТА.

В неделя, отново при атаки на джихадистки бойци, в северозападната част на страната бяха убити шестима членове на сирийските сили за сигурност, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Снимка: БГНЕС