Любовта към "Наполи" издаде един от най-търсените италиански мафиоти

60-годишният Винченцо Ла Порта бе оставен в ареста

07.08.2023 | 22:00 Редактор: Михаела Димитрова

На остров Корфу бе арестуван от гръцките власти италианският мафиот Винченцо Ла Порта. Той е издирван с европейска заповед. "Изпирал" е мръсните пари на Наполитанската мафия-Contini Camorra чрез незаконни финансови операции. Той е живял на острова 21 години, работил е като готвач и има семейство, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според адвокатите му пред съда Ла Порта е казал, че е обвинен в данъчни престъпления, които според гръцкото законодателство са с изтекла давност и е поискал съдът да не приема екстрадирането му в Италия. Мафиотът е осъден задочно за членство в престъпна организация, укриване на данъци и измама.

Според международните медии италианските власти искат Ла Порта да се върне в Италия, за да изтърпи 14 годишната си присъда. През последните месеци италианската полиция е следила отблизо неговите движения в очакване да направи грешка, за да разберат къде точно се намира.

60-годишният мафиот е един от 100-те най-търсени мъже в Италия. Той беше сниман да празнува победата на своя любим футболен отбор "Наполи", когато спечелиха титлата в серия А преди няколко седмици. В момента се чакат документи от италианската прокуратура за екстрадирането му в Италия.

Снимка: Pixabay