Бизнес катастрофа в Siemens: Губи цели 4,5 млрд. евро

Компанията обяви проблеми с ветрогенераторите

07.08.2023 | 17:51 Редактор: Вяра Димова
Бизнес катастрофа в Siemens: Губи цели 4,5 млрд. евро

Siemens Energy AG започна подробен преглед на бизнеса си с вятърна енергия, след като проблеми с ветрогенераторите се очаква да доведат до нетна загуба от 4,5 млрд. евро, като това е една от най-големите индустриални бизнес катастрофи.

Новата перспектива е значително по-лоша от предходните очаквания за нетна загуба от около 1 млрд. евро и бележи поредния неуспех на германския производител да се справи с проблемите с качеството и неизгодни договори, които тежат на подразделението. Останалите подразделения на Siemens Energy се представят добре и компанията има достатъчни парични резерви.

Проблемите с качеството, които може да се появят при перките и основните лагери при два модела от турбините на сушата, вероятно няма да възникнат отново в същия мащаб, казва Йокен Айколт, който ръководи отдела за вятърна енергия на Siemens Gamesa Renewable Energy.

Инженери са открили, че основна част от рамката на ветрогенератора с времето може да започне да се разхлаби или огъва, като така поврежда други важни компоненти.

Съобщението е първата актуализация от страна на Siemens Energy, след като през юни тя се отказа от годишна си прогноза за печалбата. Тогава акциите ѝ се сринаха с рекордна стойност, след като компанията заяви, че отстраняването на техническите проблеми в испанското дъщерно дружество може да струва над 1 млрд. евро.

През януари компанията изрази увереност, че е открила всички проблеми с качеството в турбините купени от Gamesa. "Това беше много тежко тримесечие", заяви главният изпълнителен директор Кристиан Брух в интервю за телевизия Bloomberg. 

В понеделник Siemens Energy заяви, че общите разходи за отстраняване на недостатъците в турбините на Gamesa разположени на сушата ще струват 1,6 млрд. евро. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС