Ограничиха броя на туристите, които могат да посещават Акропола

Мярката ще бъде въведена и за други туристически обекти

07.08.2023 | 15:00 Редактор: Юлиан Христов
Ограничиха броя на туристите, които могат да посещават Акропола

Гръцкото министерство на културата въведе контрол и ограничение на дневния брой посетители в Акропола. От 4 септември на туристическия обект ще се прилага специална зонална програма, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

От април тази година потокът от туристи се е увеличил със 70%. Годишно той се посещава от близо 3 милиона хора от целия свят. Опашките пред него са нещо обичайно и не правят впечатление на никого, но изморителното чакане изнервя посетителите.

Във всички археологически обекти, които издават електронен билет, от 1 април 2024 г. ще бъде приложена зоналната програма на посетители. Първо тя ще започне да се прилага пилотно в Акропола в Атина.

Тази програма ще допринесе за безопасността на паметника и служителите, както и на посетителите.

Според проучване, максималният дневен брой посетители на Акропола не може да надвишава 20 000, затова ще бъде разделен на часови зони през целия работен ден от 08:00 до 20:00 часа и ще важи за всички посетители, независимо дали са индивидуални или групи. 50% от посетителите желаят да посетят обекта между 8:00 и 12:00 часа, което създава хаос както за туристите, така и за персонала.

Според зоналната програма от 8:00 до 9:00 сутринта Акрополът ще приема до 3000 посетители. В следващия час - до 2000 души, а в следващите часови зони броят на посетителите се увеличава и намалява в споменатите вече граници. Към момента за посетителите Акрополът е отворен всеки ден от 8:00 до 18:30 часа. На посетителите е забранено да носят раници и чанти.

Снимка: БГНЕС