Британското разузнаване: ПВО на Украйна плаши руските изтребители и те не са ефективни

От началото на украинската контраофанзива през юни Москва разчита повече на руските щурмови хеликоптери

07.08.2023 | 12:43 Редактор: Юлиан Христов
Британското разузнаване: ПВО на Украйна плаши руските изтребители и те не са ефективни

Руските военновъздушни сили продължават да мобилизират значителни ресурси в помощ на сухопътната си операция в Украйна, но без решителен оперативен ефект, се казва в традиционната разузнавателна сводка на британското министерство на отбраната, цитирана от Укринформ.

Досега през това лято руските тактически бойни самолети обичайно са извършвали над 100 полета на ден, но техният оперативен периметър почти винаги се е ограничавал с въздушното пространство над контролирани от Русия територии поради заплахата от украинската противовъздушна отбрана, гласи британският доклад, публикуван в социалната мрежа "X" (доскоро "Twitter").

"Русия се опитва да преодолее този проблем, като повишава броя на използваните стандартни свободно падащи бомби, които имат плъзгащи се приспособления за увеличаване на обсега. Самолетите могат да пуснат тези бомби километри преди минаването над целта, но все още не е постигната постоянна точност", докладва британското министерство на отбраната, пише БТА.

По данни на британското разузнаване от началото на украинската контраофанзива през юни ефективни са руските щурмови хеликоптери.

"Въпреки всичко в последните седмици Русия се оказва способна на ефективна тактическа сила във въздуха в южната зона на бойните действия", пишат от Лондон.

Укринформ посочва, че от 24 февруари 2022 (началото на руското нашествие в Украйна - бел. ред) до днес украинските сили са елиминирали около 250 240 руски нашественици, включително 540 само вчера.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Fasa
преди 8 месеца
Не ме интересуват данните на Укринформ за руските жертви. Искам да видя данните на МИ6. Сигнализирай за неуместен коментар