Тръмп ще поиска отвод на съдията по делото с Капитолия

"Няма как да получа справедлив процес със съдията, който беше "назначен" на това нелепо дело", коментира бившият президент

06.08.2023 | 21:35 Редактор: Михаела Кирилова
Тръмп ще поиска отвод на съдията по делото с Капитолия

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че той и негови представители ще поискат отвод на съдията от Федералния съд Таня Чуткан от Окръжния съд на Колумбия, както и смяна на мястото на съдебния процес по делото за бунта на Капитолия във Вашингтон през януари 2021 г.

"Няма как да получа справедлив процес със съдията, който беше "назначен" на това нелепо дело за свободата на словото и честните избори. Незабавно ще поискаме отвод на този съдия, както и смяна на мястото на делото, извън Вашингтон", написа той на страницата си в социалната си мрежа "Истина".

В събота по искане на американското министерство на правосъдието Чуткан нареди на Тръмп да отговори още на 7 август на искането на специалния прокурор да ограничи възможността на бившия началник на щаба на САЩ да споделя публично информация по случая с щурма на Капитолия. Същевременно съдията отхвърли искането на защитата на бившия американски президент за удължаване на крайния срок до 10 август. Адвокатите на Тръмп изтъкнаха, че поисканото от тях удължаване е "значително по-малко" от 14-те дни, които обикновено се дават за отговор на молбата. Документът също така показва, че Тръмп е готов да проведе "добросъвестни дискусии" относно подаденото искане на специалния прокурор.

Както вече съобщи The Washington Post, прокурорите предлагат да се забрани на Тръмп и неговите адвокати да споделят информация, получена по време на процеса, включително стенограми на Голямото жури, с хора, чийто достъп до тези материали не е разрешен от съда. Министерството на правосъдието по-специално е обезпокоено от факта, че в постовете си в социалната си мрежа Тръмп директно споменава съдии, адвокати и свидетели, свързани с неговите съдебни процеси. Специалният прокурор Джак Смит смята, че това може да накара свидетелите да замълчат и "да повлияе неблагоприятно на справедливото правораздаване по това дело", предаде БГНЕС.

Смит обяви обвинителния акт срещу Тръмп, съдържащ четири точки, на 1 август. Бившият шеф на американската администрация всъщност е обвинен в опит да запази властта си въпреки поражението на изборите през 2020 г. чрез незаконни действия. Максималното наказание за най-тежкото от престъпленията, в които е обвинен Тръмп по делото е 20 години затвор.Тръмп не се е признал за виновен по нито едно от обвиненията.

Снимка: БГНЕС