77-годишен се спаси от акула като я ритна по главата

Според жертвата той дори не разбрал, че е ухапан от акула

06.08.2023 | 19:50 Редактор: Михаела Кирилова
77-годишен се спаси от акула като я ритна по главата

Възрастен австралиец, нападнат от акула в плитки води, я ритна по главата и я накара да избяга, съобщи Daily Mirror.

77-годишният Ричард Стъбс от Дънсборо се гмуркал с шнорхел с група други туристи в лагуната Ялингъп в югозападната част на страната, когато бе нападнат от акула. Хищникът се криел в гъстите водорасли близо до рифа, който Стъбс оглеждал. Двуметрова риба сграбчила крака на пенсионера, но той я ударил по главата с другия крак и я принудил да избяга. 

Намиращите се наблизо хора помогнали на мъжа да излезе на брега и му оказали първа помощ. Според жертвата той дори не разбрал, че е ухапан от акула, а реакцията му била инстинктивна.

"Бях много уплашен и не знаех какво да правя", каза той.

Ухапването засегнало мускула на прасеца. На брега му бе оказана помощ за спиране на кървенето, по-късно дошла и линейка. Той благодари на членовете на местния отбор по плуване за помощта.

Килимните акули, наричани още брадати акули, са род акули от едноименното семейство на разред Wobbegongiformes. Срещат се в тропическите и умерените ширини, в плитките води на Индо-Тихоокеанския регион, главно във водите на Австралия и Индонезия. 

Тези акули имат характерна пъстра окраска, а устата им е обрамчена от ресни с кожни петна. Често тези бавно движещи се хищници лежат неподвижно на дъното, дебнейки безгръбначни и малки костни риби. Смята се, че те не представляват заплаха за хората, но могат да хапят, ако бъдат обезпокоени, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels