Русия прихвана американски безпилотник над Черно море

За разпознаване на въздушна цел и предотвратяване на нарушаване на държавната граница във въздуха е вдигнат изтребител Су-30

05.08.2023 | 19:43 Редактор: Михаела Димитрова
Русия прихвана американски безпилотник над Черно море

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че от руския контрол на въздушното пространство над Черно море е открит неизвестен обект, който по-късно е идентифициран като разузнавателен БПЛА MQ-9A Ripper на ВВС на САЩ, предаде РИА Новости.

"За разпознаване на въздушна цел и предотвратяване на нарушаване на държавната граница във въздуха е вдигнат изтребител Су-30 от дежурните сили за ПВО. При приближаването на самолета чуждестранният БПЛА извърши обратен завой.

Изтребителят се завърна благополучно на летището за базиране, не са допуснати нарушения на държавната граница. Полетът е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води при спазване на мерките за сигурност", посочват от ведомството.

През март Европейското командване на САЩ съобщи, че руски Су-27 се е сблъскал с американски безпилотен летателен апарат (БПЛА) MQ-9 над Черно море, в резултат на което дронът се е разбил в международни води. Белият дом заяви, че САЩ ще продължат да летят над Черно море, припомня "Фокус".

Руското министерство на отбраната на свой ред съобщи, че руските изтребителите не са използвали бордови оръжия и не са влизали в контакт с американски дрон над Черно море. Министърът на отбраната Сергей Шойгу на Русия проведе телефонни разговори с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, по време на които обсъдиха последствията от катастрофата на американски БПЛА.

Снимка: БГНЕС