МААЕ съобщи има ли експлозиви на покривите в Запорожката АЕЦ

Агенцията чака достъп до още помещения

04.08.2023 | 17:32 Редактор: Вяра Димова
МААЕ съобщи има ли експлозиви  на покривите в Запорожката АЕЦ

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че след едномесечни искания е получила достъп до някои зони в контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Южна Украйна и не е открила никакви експлозиви, предаде Ройтерс.

"Експертите на МААЕ не са забелязали никакви мини или експлозиви върху покривите на сградите на Трети и Четвърти реактор и в турбинните зали, след като вчера следобед са получили разрешение за достъп", посочи ядреният регулатор на ООН.

На 4 юли Русия и Украйна се обвиниха взаимно в намерение за организиране на атака срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа. МААЕ многократно е предупреждавала за опасност от катастрофа заради боевете в района. Малък екип на агенцията, който е разположен в централата, опита да провери достоверността на обвиненията. 

На 5 юли МААЕ обяви, че е от изключителна важност да получи достъп до покривите на двата реакторни блока и до част от помещенията на турбинните зали. Ден по-рано украинската армия съобщи, че "според оперативни данни" двата покрива са минирани, информира БТА.

"След многократни искания екипът получи безпрепятствен достъп до покривите на двата реакторни блока и можа да разгледа цялостно и покривите на турбинните зали. Екипът ще продължи да настоява да получи достъп до покривите и на останалите четири енергоблока", се казва в съобщение на МААЕ.

Снимка: БГНЕС