ЕК предупреди за канцерогенен чипс, крие риск от рак при деца и възрастни

От опасната храна има задържани партиди, произведени в Сърбия

04.08.2023 | 15:30 Редактор: Елеонора Танева
ЕК предупреди за канцерогенен чипс, крие риск от рак при деца и възрастни

На хърватската граница е открито високо ниво на канцерогенен акриламид в хранителен продукт, произведен в Сърбия, съобщи N1. Високо ниво на акриламид е открито в чипс с червен пипер, произведен в Сърбия, а информацията за това беше публикувано на сайта на Европейската комисия.

Страната вносител е Хърватия, а предупреждението на ЕК се отнася за Хърватия и Сърбия, става ясно от сайта на Европейската система за бързо предупреждение.

Продуктът не е навлязъл на хърватския пазар и е бил унищожен безопасно.

Акриламидът не се среща в пресни храни и се образува основно при обработката на храната при температури над 120 градуса, както и при ниска влажност, което означава печене, пържене и други форми на приготвяне.

Обикновено се съдържа в хляб, пържени картофи, чипс, зърнени закуски, бисквити, крекери и кафе.

Това вещество е изследвано по-подробно и е открито в определени храни през 2002 г. в Швеция. Оттогава многократно са правени предупреждения за последствията от него, а връзката с някои видове рак е особено тревожна. Когато акриламидът навлезе в организма, се трансформира в глицидамид, който причинява мутации и уврежда ДНК, уточнява БГНЕС.

Смята се, че наличието на акриламид в храната може да увеличи риска от развитие на рак във всички възрастови групи, предупреди Хърватската агенция по храните.