Пенсионер получи 3 години затвор за антивоенни коментари в интернет

Призовавал към екстремистки и терористични действия и масови безредици

03.08.2023 | 12:35 Редактор: Вяра Димова
Пенсионер получи 3 години затвор за антивоенни коментари в интернет

Районен военен съд в Новосибирск осъди 67-годишния пенсионер Тахир Арсланов, за изразена антивоенната позиция в социалните мрежи. Присъдата е три години в наказателна колония при общ режим. Мъжът е признат за виновен, че е призовавал към екстремистки и терористични действия и масови безредици в интернет.

"Жителят на Новосибирск Тахир Арсланов от април до септември 2022 г. от личната си страница в социалната мрежа "ВКонтакте" под фиктивно име е публикувал негативни коментари в обществени общности и групи с призиви за активни действия срещу сегашната държавна система", коментира пресслужбата на Федералната служба за сигурност в Русия (ФСБ) за онлайн изданието NGS.ru.

Според Радио "Свобода" става дума за два коментара на Арсланов в групата "Вълна на промяната. Новосибирск" в социалната мрежа "ВКонтакте", написани през септември 2022 г. след обявяването на частичната мобилизация. В първия той нарича руската инвазия в Украйна "инвазивна война на кремълските фашисти", а във втория призовава да бъдат изгорени центровете за набиране на военнослужещи.

Три дни след коментара за военните центрове, служителите на реда идват в дома на Арсланов, за да го претърсят. По думите му те му отнели таблета, от който имал достъп до социалните мрежи, харддисковете му, телефона, дрехите и личните вещи. Отвели го на 5-часов разпит, по време на който му казали, че го разпитват в качеството му на свидетел по делото. Тогава той е освободен, но няколко месеца по-късно служителите на реда пристигат отново в дома му - този път с обвинения, пише DW.

Журналистите уточняват, че пенсионерът е признал вината си и се е разкаял. Каналът в Telegram SOTAVision пише за наказателното преследване и разговаря с осъдения мъж. Тахир Арсланов казва, че дъщеря му живее в Киев и той "просто си е загубил ума", когато е научил за бомбардировките на този град от руските войски.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
опетков
преди 8 месеца
Просто рашисти, сър. Путинска демонокрация в действие. Ако същите закони действаха и тук, половин България трябваше да е в затвора. Сигнализирай за неуместен коментар