Търсенето на "формулата за мир" в Украйна се пренася в Саудитска Арабия

Първият етап се проведе на 27 юни в град Копенхаген

30.07.2023 | 22:17 Редактор: Юлиан Христов
Търсенето на

Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Ермак заяви, че в близко бъдеще в Саудитска Арабия ще се проведе среща, на която ще бъде обсъдено изпълнението на мирните инициативи на Украйна, съобщи "Киев Индипендънт".

Той добави, че на срещата ще присъстват съветници по националната сигурност и политически съветници на държавните глави.

Според него украинската мирна формула от три фази не само ще осигури мира в Украйна, но и ще "създаде механизми за противодействие на бъдещи конфликти в света".

"Дълбоко сме убедени, че украинската мирна формула трябва да се вземе за основа, защото войната се води на наша земя", заяви Ермак на конгреса на местните и регионалните власти в Ивано-Франковск.

Първият етап се проведе на 27 юни в град Копенхаген, Дания, и включваше подробно обсъждане на всяка точка от предложената мирна формула с чуждестранни посланици.

На втория етап се очаква да бъдат обсъдени най-добрите механизми за прилагане на Формулата на мира, пише БГНЕС.

Третият етап, който може да се проведе до края на годината, предполага, че държавните глави ще обсъдят Формулата на мира на световна среща на върха, според Ермак.

Той допълни, че Украйна се стреми да привлече възможно най-много държави към Формулата на мира.

На 21 май Зеленски предложи провеждането на среща на върха по Формулата на мира през юли.

"Президентът Зеленски заяви, че нашият избор е да обединим света около Украйна", каза Ермак.

"Доказателствата за този избор са ясни: ние привличаме страни от Запада, Изтока, Севера и Юга", уточни той.

Мирната формула от 10 точки, подкрепена от много западни съюзници, включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, пълно изтегляне на руските войски от Украйна и наказване на отговорните за военни престъпления.

Снимка: Pixabay