Бунтарката Шиниъд О'Конър - от мислите за самоубийство до лечението на зависимости

"Просто имах какво да излея от гърдите си, нямах желание за слава", пише тя в мемоарите си

27.07.2023 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Светът скърби за бунтарката на световната музикална сцена - Шиниъд О'Конър. Ирландската певица почина на 56-годишна възраст.

Шиниъд О'Конър е родена на 8 декември 1966 г. в Дъблин, Ирландия. През 1990 г. песента ѝ "Nothing Compares 2 U" е обявена за сингъл номер едно в света от Billboard Music Awards и ѝ носи международна известност. Оригиналът на песента е на Принс, но парчето става популярно в нейното изпълнение. Албумът, от който е сингълът, печели "Грами" в категорията "Алтернативна музика".

Шиниъд О’Конър е ръкоположена за свещеник в ирландската ортодоксална, католическа и апостолическа църква, църковна група без връзка с католическата църква. От ръкополагането О'Конър става известна и с откровените си възгледи за организираната религия, феминизма и войната.

Остро критикува Ватикана и католическата църква, като се позовава на скандалите, свързани със сексуални посегателства върху деца. През 1992 г. предизвиква силни реакции, след като къса снимка на папа Йоан Павел II по време на телевизионно участие в предаването "Saturday Night Live".

"Аз обаче съм протестна певица. Просто имах какво да излея от гърдите си. Нямах желание за слава", пише тя в мемоарите си от 2021 година. В продължение на години ирландската певица се бореше с психически заболявания, като открито говореше за това.

През 2017 г. тя публикува видео, в което съобщи, че дълго време е искала да се самоубие. Миналата година едно от четирите ѝ деца - 17-годишният Шейн, сложи сам край на живота си.

О'Конър прие исляма през 2018 г. и смени името си на Шухада Садакат, но продължи да се изява под старото си име. Тя отмени концерти през 2021 г., след като обяви, че влиза в едногодишна програма за лечение на травми и зависимости.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС