Обрат: Синът на Джо Байдън пледира невинен по обвиненията в укриване на данъци

Хънтър Байдън е обвинен в отделен случай за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие

26.07.2023 | 22:26 Редактор: Искра Ангелова
Обрат: Синът на Джо Байдън пледира невинен по обвиненията в укриване на данъци

Синът на президента на САЩ Джо Байдън, Хънтър Байдън, се обяви за невинен по данъчни обвинения, след като федерален съдия в Делауеър реши, че има нужда от повече време, за да преразгледа предложената сделка с федералните прокурори, за да избегне обвинение за углавно престъпление, пише Reuters.

Зашеметяващият обрат дойде, след като това, което се очакваше да бъде рутинно изслушване, се превърна в тричасова афера, включваща тихи преговори между адвокати и остри въпроси от съдията от окръжния съд на САЩ Мериелън Норейка.

"Днес не мога да приема споразумението за признаване на вината", заяви тя, като помоли страните да я информират защо трябва да го приеме, цитирана от "Фокус".

Това означава, че адвокатите и прокурорите на Хънтър Байдън все още може да убедят Норейка да одобри сделката, както е била договорена преди това, или да я промени във форма, която тя може да приеме.

Но новината означава, че сагата ще продължи да се проточва, дори докато по-възрастният Байдън води кампания за преизбиране през 2024 г., в евентуален реванш с президентa (2016 - 2021 година) Доналд Тръмп, който е изправен пред собствените си обширни правни проблеми.

Хънтър Байдън беше обвинен в неплащане на данъци върху приходи от над 1,5 милиона долара през 2017 г. и 2018 г., въпреки че дължи повече от 100 000 долара, твърдят прокурорите.

Той е обвинен в отделен случай за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, докато е бил пристрастен към и използвал "контролирано вещество" - кокаин и крек.

Републиканците от години обвиняват Хънтър Байдън, че е използвал политическата власт на баща си за лична изгода в сделките си в Украйна и Китай.

Снимка: БГНЕС