Богаташите от Персийския залив задълбочават връзките си с Китай

Това са лоши новини за САЩ

24.07.2023 | 12:05 Редактор: Михаела Кирилова
Богаташите от Персийския залив задълбочават връзките си с Китай

Богатите на петрол монархии от Персийския залив използват богатството си, за да задълбочат връзките си с Китай на фона на безпокойство за бъдещето на тяхното дългогодишно партньорство със САЩ в областта на сигурността.

Седем месеца след като президентът Си Дзинпин участва в първата среща на върха Китай-Персийския залив в Рияд, икономическият обмен между втората по големина икономика в света и нации като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се ускорява и вече преминава отвъд покупките на суров петрол, където Пекин доминира от години.

Една от сделките, които биха могли да се облагодетелстват от по-тесни връзки през следващите месеци, е планираното IPO на китайския гигант Syngenta Group за 9 млрд. долара в Шанхай. Съветниците на подкрепяната от държавата компания са водили дискусии със суверенни фондове от Близкия изток, включително Инвестиционния орган на Абу Даби и Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, за това да станат основни инвеститори, казаха хора, запознати с въпроса.

Стойността на придобиванията и инвестициите на компании от Персийския залив в Китай се е повишила с повече от 1000% на годишна база до 5,3 млрд. долара, според данни. Тази година е напът да се превърне в най-натоварената досега по брой подобни сделки, показват данните.

"Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби, Mubadala Investment Co., на стойност 280 млрд. долара, засилва операциите си в Китай, за да търси инвестиции", казаха хора, запознати с въпроса. 

Дубай отбеляза ръст от 24% в китайските компании, които се установяват в свободната му зона след роудшоута в азиатската страна. Длъжностни лица в Рияд описват Китай като незаменим партньор за "Визия 2030" - планът за икономическа и социална трансформация на престолонаследника Мохамед бин Салман за няколко трилиона долара. Поредица от китайски фирми спечелиха договори за футуристичния град NEOM.

Повече по темата прочетете в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС