Борел: Русия варварски атакува Одеса и унищожи 60 хил. тона украинско зърно

Това ще създаде огромен недостиг на храни по света, предупреди той

20.07.2023 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

 

Руската агресия срещу Украйна е основна тема на заседанието на външните министри от Евросъюза в Брюксел. Върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи за огромно количество унищожено украинско зърно. Той определи руския обстрел по Одеса като варварство.

"Трета поредна нощ Русия обстрелва и унищожава пристанището в Одеса, изгоряха 60 хиляди тона зърно. Този обстрел причинява не само цивилни жертви, но и големи разрушения на силозите в пристанището. Това е варварско отношение. Това ще създаде огромен недостиг на храни по света и показва нуждата от допълнителни възможности за противовъздушната отбрана на Украйна", заяви Борел.

"Ще предложа значително увеличение на европейските средства за военна подкрепа. Ако затворят украинските морски пътища, ще трябва да изнасяме повече зърно през нашите пристанища, това означава повече усилия от съседите на Украйна, те трябва да отворят границите и да облекчат преноса на зърно", настоя още той.

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Покрай зърното да не се прокарва и оръжие, а Борел?Дали бедните страни ви интересуват или как да снабдите Украйна с оръжие? Сигнализирай за неуместен коментар