Опустошителните наводнения в Индия достигнаха емблематичния Тадж Махал

Милиони туристи посещават комплекси всяка година

19.07.2023 | 08:34 Редактор: Тодор Петров
Опустошителните наводнения в Индия достигнаха емблематичния Тадж Махал

Опустошителните наводнения, които предизвикват хаос в Северна Индия, достигнаха до емблематичния Тадж Махал - рядко явление, за което експертите предупреждават, че може да се превърне в обичайно заради климатичната криза.

Видеоклипове и снимки в социалните мрежи показват, че наводненията от река Ямуна са достигнали застрашителни нива до стените на монумента и основна туристическа атракция.

Градина, разположена зад Тадж Махал, също беше потопена от наводненията. Въпреки това Археологическата служба на Индия (ASI), която поддържа обекта на културното наследство, заяви, че той не е застрашен от настоящите наводнения, съобщи CNN, цитирана от БГНЕС.

Експертите твърдят, че рядко се случва наводненията да достигнат външните стени на комплекса, който е построен близо до град Агра в северния щат Утар Прадеш през XVII в. от моголски император в чест на съпругата му, починала при раждане. 

Милиони туристи посещават Тадж Махал всяка година. Макар че наводненията в района се случват редовно по време на мусонния сезон в Индия от юни до септември, експертите твърдят, че изменението на климата увеличава честотата и тежестта им.

Снимка: БГНЕС