Къде е китайският външен министър? Медии забелязаха 23-дневното му отсъствие

Спекулациите са за възможни здравословни проблеми, но не само

18.07.2023 | 17:49 Редактор: Юлиан Христов
Къде е китайският външен министър? Медии забелязаха 23-дневното му отсъствие

Мистериозното триседмично отсъствие на външния министър на Китай Цин Ган, смятан за изгряваща звезда в китайската политика, засилва опасенията, че властите ограничават достъпа достъпа до информация за втората по големина икономика в света. Цин Ган се изстреля до елита на китайската политическа класа, като прекара едва 2 години като посланик на САЩ, преди да бъде издигнат до поста външен министър през декември.

В резултат на 23-дневното си отсъствие Цин пропусна важни дипломатически ангажименти, като например международната среща на външните министри в Индонезия миналата седмица.

Китайското министерство на външните работи за първи път получи запитване за отсъствието на Цин на 7 юли, след като в материал на "Politico" бяха посочени възможни здравословни проблеми за отлагането в последния момент на планирана среща с висшия дипломат на Европейския съюз Жозеф Борел. Министерството заяви, че "не е чувало за този" въпрос.

Четири дни по-късно официални лица заявиха, че Цин ще пропусне срещите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Джакарта поради "физическото си състояние", без да дават повече информация.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС