Китай е пред сериозен риск да изпадне в дефлация

Страната е заложила ръст на икономиката с пет процента през тази година

15.07.2023 | 12:00 Редактор: Тодор Петров
Китай е пред сериозен риск да изпадне в дефлация

В Китай се засилват опасенията, че страната може да изпадне в дефлация. Несигурното икономическо възстановяване след пандемията подсилва тези страхове, съобщава АРД. Дефлацията представлява масово понижение на цените, което може да доведе до драстично намаляване и на заплатите, оборотите и инвестициите.

По данни на китайския статистически институт през юни индексът на потребителските цени във втората по големина икономика в света е останал непроменен. През месец май пък той се е повишил с незначителните 0,2 процента. Всичко това означава, че китайската инфлация се намира на най-ниското си равнище от 2 години насам.

Актуалните производствени цени в Китай говорят за това, че тенденцията за понижаване на потребителските цени вероятно ще продължи. Ако производствените цени спадат, вероятно е това да окаже влияние върху ценовите тенденции в цялата икономика. 

Заради слабото търсене китайските фирми са намалили цените си през юни с най-високия процент за последните седем години и половина. Производствените цени са спаднали с 5,4% на годишна база, съобщава статистическата служба в Пекин. Това е е най-силният спад от декември месец 2015 година насам.

Китайските компании, особено в секторите на енергетика, метали и химикали, са били принудени да свалят цените заради по-слабото търсене в страната и чужбина.

С оглед на значението на Китай за световната икономика, пазарите следят отблизо икономическата ситуация в страната. Опасенията са, че икономическото възстановяване се забавя, обяснява Херон Лим, икономист в "Мудис Аналитикс", пред "Файненшъл Таймс", пише DW.

Китайската централна банка показа колко сериозно гледа на заплахата от дефлация и забавяне на ръста, като намали няколко ключови лихвени проценти и предприе обратен курс от този на Федералния резерв на САЩ, посочва "Бизнес Инсайдър". Експертите очакват Китайската централна банка да предприеме още контрамерки и допълнително да намали лихвените проценти.

Китай е заложил ръст на икономиката с пет процента през тази година. Засега експертите смятат тази цел за постижима. Въпреки това икономисти от големи западни банки вече понижиха прогнозите си за китайската икономика. Важни пазари за китайския износ като Германия и Еврозоната са в рецесия. Това може да окаже допълнително негативно влияние и върху икономическите резултати на Китай.

Снимка: БГНЕС