Блокиран е ремонтът на танковете "Леопард", на които Украйна толкова много разчита

Сложната им поддръжка изисква тясна координация с всички страни по множество въпроси

12.07.2023 | 11:32 Редактор: Тодор Петров
Блокиран е ремонтът на танковете

Първите бойни танкове "Леопард" от Украйна, които се нуждаят от ремонт, пристигнаха в Полша. Но ремонтът им не може да започне. През април Германия и Полша се договориха на срещата на държавите, подкрепящи Украйна, да създадат до края на май съвместен център за ремонт и поддръжка на танкове в Полша.

След анонса за това на германския министър на отбраната Борис Писториус през април нещата изглеждаха решени. Двата германски производителя на танкове "Райнметал" и "Краус-Мафай Вегман" щяха да си сътрудничат с полския държавен производител PGZ и да изградят съвместния център за поддръжка в Гливице, Горна Силезия. И до днес обаче дори няма и договор, който да описва сътрудничеството на консорциума.

Наскоро полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че има недостиг на резервни части за бойни танкове. Без такива е трудно дори и да се говори за ремонтиране на танкове.

Сложната поддръжка на танковете "Леопард" изисква тясна координация с всички страни по множество въпроси. Един от тях е кой за какви резервни части ще отговаря. С доставчици като PCO (Przemyslowe Centrum Optyki) и Grupa WB поляците разполагат с много добри възможности за това. В някои области дори поляците са конкурират реално с германски компании, пише DW.

За поляците е важно сътрудничеството с Германия да не се отрази негативно на функционирането на площадката в Познан, която е център за К2 - съвместните танкове между Южна Корея и Полша, както и за американските "Ейбрамс". Варшава е поръчала 366 американски танка "Ейбрамс" и 1000 корейски К2 за модернизация на въоръжените си сили. К2 се произвеждат както в Корея, така и в Полша.

Снимка: БГНЕС