Все повече противници на даването на касетъчни бомби на Киев

Канада с твърда позиция: Ангажирани сме да се сложен край на въздействието на такива боеприпаси върху цивилни, особено деца

09.07.2023 | 13:56 Редактор: Елеонора Танева
Все повече противници на даването на касетъчни бомби на Киев

Решението на САЩ да предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна предизвиква несъгласия сред съюзниците в НАТО. Канада потвърди, че ще се придържа към Конвенцията от Осло, която забранява този вид оръжие.

"Ангажирани сме с това да бъде сложен край на въздействието на такива боеприпаси върху цивилни, особено деца", заяви правителството на Джъстин Трюдо.

То е категорично, въпреки че е сред горещите поддръжници на Украйна, на която обеща милиарди долари помощ, включително военна. Америка обяви в петък, че ще предостави касетъчни боеприпаси като част от нов пакет за Киев на стойност 800 милиона долара.

В подобна програма недвусмислено отказват да се включат и Германия, Испания и Великобритания. Те също са част от конвенцията, подписана от над 100 държави. 

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
УжасТ
преди 9 месеца
Май с това решение се вижда, че на никой не му пука за Украйна. Целта е да бъдат убити максимално много хора, дори и цивилни. Сигнализирай за неуместен коментар