fallback

Най-малко 2000 повредени бизнеса във Франция, Макрон обеща помощ

Президентът ще прокара извънреден закон, за да ускори възстановяването на пострадали имоти

05.07.2023 | 17:59 Автор: Михаела Димитрова

Френското правителство обеща да помогне на хиляди пострадали бизнеси да се възстановят, докато безредиците се успокояват след дни на протести заради убийството на 17-годишния Наел Мерзук миналата седмица, пишат Bloomberg и Financial Times.

Най-малко 2000 бизнеса са били тежко повредени от метежниците, сочат първоначални данни на федерацията на френските работодатели Medef. Най-тежкият етап от сътресенията обаче изглежда е преодолян след няколко нощи на масирано полицейско присъствие в страната. Във вторник вечер са били извършени само 16 ареста спрямо връхната точка от 1300 миналия петък.

"Пикът, който преживяхме през първите вечери, е преминат", каза президентът Еманюел Макрон във вторник и добави, че възстановяването на реда сега е "основен приоритет".

На среща с над 200 кметове от засегнати общини във вторник следобед президентът заяви, че ще прокара извънреден закон, за да ускори възстановяването на пострадали имоти. Най-малко 5892 коли и 1105 сгради са пострадали при пожари в страната, съобщи министерството на вътрешните работи.

Повече по темата прочетете на Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback