Заради нов закон: Южнокорейците станаха по-млади, раждат се на по годинка

Президентът Юн Сук-йол настояваше силно за промяната, когато се кандидатира за поста миналата година

28.06.2023 | 22:03 Редактор: Михаела Димитрова
Заради нов закон: Южнокорейците станаха по-млади, раждат се на по годинка

Южнокорейците станаха с една или две години по-млади заради нов закон, който привежда в съответствие два традиционни метода за отчитане на възрастта в страната с международните стандарти, информира Би Би Си.

Законът отменя една традиционна система, според която южнокорейците са навършили една година при раждането си, като се брои времето в утробата.

Друга система отчита всички като остаряващи с една година на всеки 1 януари вместо на рождените им дни.

Преминаването към отчитане на възрастта въз основа на датата на раждане влезе в сила в сряда.

Президентът Юн Сук-йол настояваше силно за промяната, когато се кандидатира за поста миналата година. Традиционните методи за изчисление на възрастта създават "ненужни социални и икономически разходи", каза той.

Преди това най-широко използваният метод за изчисление в страната бе вековната система за "корейската възраст", при която човек навършва една година при раждането си и добавя една година на 1 януари. Това означава, че бебе, родено на 31 декември, ще навърши две години на следващия ден.

Отделна система за "отчитане на възрастта", която също традиционно се използва в страната, определя, че човек е на нула при раждане и добавя година на 1 януари.

Депутатите гласуваха за премахване на традиционните методи за изчисление миналия декември.

Въпреки решението, много съществуващи закони, които определят възрастта на даден човек въз основа на системата за "отчитане на възрастта" на календарната година, ще останат. Например южнокорейците могат да купуват цигари и алкохол от годината - не от деня - когато навършат 19 години.

Традиционните методи за отчитане на възрастта са били използвани и от други източноазиатски страни, но повечето са се отказали от тях.

Япония прие международния стандарт през 1950 г., а Северна Корея последва примера през 80-те години на миналия век.

Снимка: БГНЕС