fallback

Модният дизайнер Оскар де ла Рента почина на 82 години

Според New York Times причината за смъртта му е усложнение, причинено от рак

21.10.2014 | 14:59 Автор: Ирина Георгиева

Известният моден дизайнер Оскар де ла Рента почина на 82 годиин. Неговите модели бяха търсени както от съпругите на американските президенти, така и от редица звезди в Холивуд. Доминиканският стилист е починал в дома си в град Кент, щата Кънектикът. Според New York Times причината за смъртта му е усложнение, причинено от рак.

Оскар де ла Рента е роден през 1932 г. в заможно семейство в доминиканската столица Санто Доминго. Той заминава за Испания да учи изкуство, но скоро е привлечен от модата и започва да работи заедно с испанския дизайнер Кристобал Баленсиага.

Името му става известно през 60-те години, когато започва да облича Жаклин Кенеди, а през 1965 г. основава своя компания в Ню Йорк.

Дизайнерът остава в историята като един от създателите на класически стилове в индустрията, характерни с елегантната женственост на дълги поли, тесни талии и десени с флорални мотиви.

Оскар де ла Рента е проектирал дрехи за цяла плеяда знаменитости, сред които Нанси Рейгън, Хилари Клинтън, Одри Хепбърн, Никол Кидман и Пенелопе Круз. Последното му творение беше сватбената рокля на Амал Клуни за венчавката й във Венеция миналия месец с американския актьор Джордж Клуни.

 

fallback
Още от Свят
fallback