Риск за климата: Само за година сме загубили дъждовни гори с размерите на Швейцария

Всяка минута изчезва площ с колкото 11 футболни игрища, изчисляват учени

27.06.2023 | 15:11 Редактор: Вяра Димова
Риск за климата: Само за година сме загубили дъждовни гори с размерите на Швейцария

Миналата година светът е загубил девствени тропически гори, чиято площ се равнява на тази на Швейцария, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на ново изследване. 

Около 4,1 милиона хектара първични тропически гори са изчезнали, отчасти унищожени от пожари, но главно заради обезлесяването в резултат на човешката дейност. Изчисленията, направени от Световния институт за ресурси (WRI) във Вашингтон, показват, че всяка минута изчезва горска площ с размерите на 11 футболни игрища.

Тропиците са загубили 10% повече първични тропически гори през 2022 г., отколкото през 2021 г., отбелязва Световният институт за ресурси, описвайки темпото на унищожение като "безмилостно".

Първичната гора - естествената гора, до голяма степен недокосната от човека, е от жизненоважно значение за опазването на биологичното разнообразие и складирането на въглероден диоксид. В доклада се посочва, че особено силно засегнати продължават да бъдат тропическите гори в Бразилия и Демократична република Конго. 

"На път сме да загубим един от най-ефективните си инструменти за борба с изменението на климата, опазване на биоразнообразието и подпомагане на здравето и прехраната на милиони хора", каза директорът на Глоубъл Форест Уоч (Global Forest Watch).

Обезлесяването се е ускорило най-драматично в Гана и Ангола в Африка и в Боливия в Южна Америка. За разлика от тях някои държави, сред които Индонезия и Малайзия, през 2022 г. са успели да задържат загубата на горите си на сравнително ниско ниво, информира БТА.

Авторите на изследването изчисляват, че унищожената през 2022 г. зона е отделила 2,7 гигатона въглероден диоксид. Това се равнява приблизително на годишните емисии от изкопаеми горива в Индия - най-населената страна в света. В резултат на това унищожаването на горите продължава неумолимо, въпреки ангажиментите, поети от водещите световни лидери на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през 2021 г. 

Снимка: БГНЕС