Има ли риск за доставките? Бунтът в Русия увеличи цената на пшеницата

Повишението е с около 27% за месец, горещото време изсуши посевите в САЩ

26.06.2023 | 12:53 Редактор: Вяра Димова
Има ли риск за доставките? Бунтът в Русия увеличи цената на пшеницата

Пшеницата поскъпна след уикенда, в който най-големият износител Русия преживя въоръжено въстание, което представляваше най-голямата заплаха за близо 25-годишното управление на президента Владимир Путин.

Бунтът на Евгений Пригожин, лидер на наемническата групировка "Вагнер", доведе бойците на няколко часа от Москва. Беше сключено споразумение за прекратяване на бунта, което накара Пригожин да спре нападението си и да се съгласи да отиде в изгнание.

Фючърсите на пшеницата в Чикаго поскъпнаха, тъй като търговците преценяваха последиците от събитията, като поскъпнаха с 1,3% до 7,5625 долара за бушел. Цените са с около 27% по-високи през този месец, тъй като горещото време изсуши посевите в САЩ и след като боевете между Русия и Украйна се изостриха, намалявайки перспективите за сключване на споразумение, което ще позволи на Украйна да превозва зърно от черноморските пристанища.

Бързата развръзка на събитията в Русия накара САЩ и Европа да се опитат да разберат политическите последици от бунта, който отваря пукнатини в досегашната неоспорима власт на Путин в Кремъл.

Очаква се Русия да бъде най-големият износител на пшеница в света през този и следващия сезон и всяко прекъсване на доставките ѝ ще има значително въздействие. След нахлуването в Украйна Москва все повече засилва влиянието си на световния пазар, включително ограничава украинския износ от черноморските пристанища.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС