Напрежение в Русия: Путин обеща сурови наказания, "Вагнеровци" ще напредват към Москва

Магистралата към Москва беше затворена в следващата област в посока столицата - Липецка

24.06.2023 | 18:58 Редактор: Михаела Димитрова

Напрежение в Русия. Предателство и опит за въоръжен метеж. Това е обвинението към ръководителя на частната военна компания "Вагнер".

Евгений Пригожин , от своя страна, обвинява руското военно ръководство за избиването на негови бойци в Украйна при удар по лагер в тила. Президентът Путин обеща сурови наказания, но Пригожин заяви, че силите му нямат намерение да се предават и ще напредват към Москва.

Пригожин обяви, че групировката му контролира Ростов на Дон. "Вагнеровци" са навлезли и във Воронеж, а според журналист на Ройтерс, конвоят им е бил обстрелван от руски бойни хеликоптери.

Магистралата към Москва беше затворена в следващата област в посока столицата - Липецка. На местните жители е наредено да не излизат от домовете си. Скоро след първите действия на Пригожин Федералната служба за сигурност възбуди срещу него наказателно производство. В Москва, в цялата Московска област и в други региони беше обявен режим на антитерористична операция.

Вестник "Ведомости" съобщи, че войници са разположили картечници в югозападния край на Москва, за да защитават града по магистралата. Блокирана беше и сградата на компанията "Вагнер" в Санкт Петербург. Пригожин твърди, че е иззета голяма сума пари, които са били за разходи на групировката.

"Нож в гърба на държавата и народа", заяви президентът Владимир Путин в извънредно телевизионно обръщение. Той каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

"Всички , които съзнателно са поели по пътя на предателството, подготвяли са въоръжения метеж и са поели по пътя на шантажа и терористичните методи ще понесат неизбежно наказание. Ще отговарят пред закона и пред нашия народ“, заяви руският президент.

Путин обеща да направи всичко, за да защити страната, конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите. Руският президент потвърди, че гражданската и военната администрация в град Ростов на Дон е практически блокирана.

Евгений Пригожин обяви по-рано в публикувано видео, че той и бойците му държат под контрол военните обекти в Ростов.

"Намираме се в щаба в 7.30 сутринта. Под контрол са военните обекти в Ростов, в това число и летището. За самолетите, които се отправят за изпълнение на задачите си, няма проблеми. Взехме контрола, за да не може щурмовата авиация да нанася удари по нас“, коментира ръководителят на "Вагнер".

В изявление по-късно Пригожин поиска среща очи в очи с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герсимов.

"Ако не, оставаме тук, блокираме Ростов и сме готови да тръгнем към Москва“, категоричен бе той.

В подкрепа на Путин се обявиха ръководителите на двете камари на руския парламент и чеченският лидер Рамзан Кадиров. Също и турският президент Реджеп Ердоган. В телефонен разговор с Путин той е призовал да се подходи със здрав разум към ситуацията, а Турция е готова да даде своя принос за решаването й . Политическите реакции на Запад към събитията в Русия са предимно сдържани. Общото е, че ситуацията се следи внимателно

Повече вижте в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС