Си Ен Ен: Мъртви риби достигат бреговете на България и Турция заради "Каховка"

Резервоарът, който охлажда генераторите на АЕЦ “Запорожие”, пресъхва

24.06.2023 | 17:00 Редактор: Михаела Димитрова
Си Ен Ен: Мъртви риби достигат бреговете на България и Турция заради

Мъртви риби и делфини достигат бреговете на България и Турция заради потопа, причинен от взривяването на подпорната стена на един от най-големите язовири в Украйна - “Нова Каховка”, съобщи Си Ен Ен. В сряда стана ясно, че не е изключено водата да е отнесла и мини, които да се озоват на някой черноморски плаж.

Към момента българските власти твърдят, че замърсяване на нашите води няма.

Сателитни изображения показват, че язовирът “Нова Каховка” и околните райони в Южна Украйна пресъхват след срутването на стената. Районите включват и град Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ, а също и градовете Никопол и Запорожие. Водният резервоар, който охлажда генераторите на АЕЦ-а, също е със значително намалени запаси.

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заявиха в сряда, че аецът ще използва множество различни водоизточници за охлаждане след срутването на язовира. Оттам отбелязаха също, че тези източници имат достатъчно вода за следващите няколко месеца. Заводът разчита най-вече на изпускателен канал, както и на серия от охладителни басейни.

Въпреки това генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза, че ситуацията с ядрената безопасност и сигурност в централата “е изключително крехка” и добави, че загубата на резервоара е поредната трудност, пред която са изправени служителите на АЕЦ “Запорожие”.

Най-малко 21 души са загинали и 28 са ранени след пробива на язовирната стена на 6 юни в района на Херсон според министъра на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко. И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно за инцидента.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Москва дори е създала специална група, която да скрива труповете на хора вследствие на инцидента, припомня "24 часа".

Според Андрий Йермак, съветник на президента, във водата са се разсипали най-малко 150 тона  нефтени замърсители, които се носят по река Днепър. По негови думи около 124 000 акра украински гори са наводнени. Министерството на здравеопазването на Украйна призова жителите в понеделник да не плуват и да не ловят риба във водите около Одеса, Николаев и Херсон.

Снимка: БГНЕС


2
6 rate up comment rate down comment 1
към коментар 1
преди 10 месеца
1
17 rate up comment rate down comment 12
Ей тиквеници
преди 10 месеца
САМО *** МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ НА ЗЕЛЕНСКИ! Сигнализирай за неуместен коментар