Русия наложи контрасанкции на ЕС: Вражеските мерки ще получават адекватен отговор

Смятаме тези мерки за незаконни, заяви руското МВнР

23.06.2023 | 17:32 Редактор: Тодор Петров
Русия наложи контрасанкции на ЕС: Вражеските мерки ще получават адекватен отговор

Русия разшири значително санкциите си срещу европейски представители в отговор на 11-ия пакет европейски санкции срещу нея, наложени ѝ заради войната в Украйна, предадоха световните агенции.

"Ние смятаме тези мерки на ЕС за незаконни. В отговор на тези неприятелски инициативи, руската страна значително разшири списъка на представителите на европейските институции и на страните членки, на които се забранява влизането на руска територия", се казва в изявление на руското министерство на външните работи. 

В изявлението не се уточнява броят на засегнатите от санкциите хора, но се посочва, че става дума по-специално за членове на службите за сигурност, или за представители на европейски политически или търговски институции, както и срещу евродепутати, които прокарват "враждебен дневен ред срещу Русия".

"Потвърждаваме, че всички вражески мерки, взети от западни страни, ще продължат да получават адекватен отговор", се казва в изявление на ведомството, цитирано от БТА. 

От началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 г. Москва забрани влизането в Русия на няколкостотин лидери, отговорни представители, журналисти и други западни лица, смятани за враждебно настроени срещу Русия.

Снимка: БГНЕС