Путин изправя обучени делфини срещу украински водолази, твърди британското разузнаване

В арктически води руският флот използва белуги и тюлени

23.06.2023 | 15:38 Редактор: Елеонора Танева
Путин изправя обучени делфини срещу украински водолази, твърди британското разузнаване

Русия е засилила охраната на базата си в Севастопол, на анексирания украински полуостров Крим, като е включила в нея и специално обучени делфини, които да я защитават от водолази, съобщи британското правителство, с което потвърди връщането към практиката от Студената война, съобщи Франс прес.

В редовната си актуализация на информацията за руското нашествие в Украйна, британското министерство на отбраната обясни, че от лятото на 2022 г. Русия е направила "значителни" подобрения на основната си база в Черно море. Те включват "най-малко четири слоя мрежи и плаващи заграждения на входа на пристанището. През последните седмици тези защитни съоръжения най-вероятно са били подсилени от значителен брой обучени морски бозайници", според информацията, публикувана в Twitter и цитирана от БТА.

Използването на морски бозайници за военни цели е дългогодишна практика, до която няколко армии, особено американската и руската, са прибягвали през последните десетилетия. В Крим, украинския полуостров, анексиран от Русия през март 2014 г., през 1965 г. е бил разположен център за обучение на морски бозайници. След разпадането на СССР през 1991 г. центърът е закрит, а делфините – продадени на Иран, според руски медии. През 2012 г. украинските военноморски сили отново откриват центъра, но след анексирането на полуострова той преминава под контрола на Москва.

"В арктически води (руският) флот също така използва белуги и тюлени. Русия е обучила животни за редица мисии, но тези в пристанището на Севастопол най-вероятно са предназначени за противодействие на вражески водолази", заяви британското министерство днес.

Снимка: БГНЕС