Четирима убити и десетки ранени при обстрел на жилищен район в Донецк

При атаката е пострадала и сградата на намиращо се в един от кварталите училище

19.10.2014 | 17:40 Редактор: Мариета Иванова
Четирима убити и десетки ранени при обстрел на жилищен район в Донецк

Четирима души са били убити, а други девет са били ранени при обстрел на няколко сгради в жилищен район в Донецк.

Всички засегнати сгради се намират само на няколко километра от контролираното от силите на Киев летище в Донецк, което стана арена на интензивни сблъсъци в продължение на месеци между украинската армия и проруските сепаратисти.

„Беше около 19.00 часа, когато се чу силен взрив и мощен звук „бум”,” коментира Нина, жител на Донецк. – „Вълната ме изхвърли от леглото. Веднага изведох дядо ми и ние избягахме от сградата. След около половин час се върнахме и видях, че вратата на балкона ми беше отворена и всички прозорци на апартамента бяха изпочупени”.

При обстрела са били изпочупени прозорците на жилищен блок в донецкия квартал Киевский, а самата сграда е частично разрушена.

В същия квартал щети са нанесени и на намиращото се там училище. Директорът на учебното заведение заяви, че е разрушен таванът на плувния басейн, както и спортната площадка. Междувременно от Съвета за национална сигурност на Украйна съобщиха, че през изминалото денонощие са били ранени 13 военнослужещи в резултат на бойните действия в Източна Украйна.

От Министерството на отбраната обявиха, че украинските сили са унищожили танк и жива сила на опълченците в района на село Смелое в Луганска област. По-рано бе съобщено, че украинските сили продължават да контролират контролно-пропускателния пункт около село Смелое, където вчера избухнаха боеве.

По данни на някои медии, украинските военни там са били обкръжени. От щаба на проруските сепаратисти заявиха, че спазват примирието и не откриват първи огън, но посочиха, че са принудени да реагират на провокациите на военни и да прекратят обстрела срещу мирните граждани.