Американците масово напускат Португалия - какви са причините?

Много емигранти се отказаха заради бюрокрацията и поскъпването на жилищата

15.06.2023 | 12:00 Редактор: Тодор Петров
Американците масово напускат Португалия - какви са причините?

Хиляди американци се преместиха в Португалия през последните три години, привлечени от евтините имоти в тази морска страна, данъчните предимства и спокойния живот. От години Португалия се опитва да привлече чужденци с цел повече инвестиции в страната. 

Преди десетилетие въведе програмата "Златна виза" за гражданство срещу инвестиции. А през 2022 г. стартира програма за дигитални номади "Виза за работници от разстояние". Стратегията проработи.

Броят на чуждестранните жители в Португалия се увеличи с 40% през последното десетилетие до рекорда от 555 000 души. Американците се увеличиха повече от три пъти до почти 10 000 между 2018 и 2022 г.

Но изглежда, че тенденцията се обръща. Международната консултантска фирма Get Golden Visa наблюдава 37% спад на американските запитвания за програмите за Португалия през първото тримесечие, в сравнение със същия период на миналата година.

Много емигранти се отказаха заради бюрокрацията, ограничения обществен транспорт и поскъпването на жилищата заради притока на нови жители. Цените на имотите скочиха за година почти с 19% през 2022 г. - най-голямото годишно увеличение от 1991 г. насам.

Правителството на Португалия спря златните визи през февруари, за да се справи с жилищния проблем.

Вижте повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС