Италия се сбогува с незабравимия Берлускони, поискал е да бъде кремиран

Петте му деца публикуваха общо изявление

14.06.2023 | 18:41 Редактор: Тодор Петров

От ранни зори почитатели на починалия Силвио Берлускони се тълпяха в района на катедралата в Милано. Там лидери и политици от страната и чужбина се събраха на церемония, водена от архиепископа на Милано. В цяла Италия е ден на национален траур.

Към церемонията се присъединиха президентът Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони. Сред присъстващите бяха председателите на двете парламентарни камари, министри, бивши министър-председатели, сенатори и депутати от партията "Форца Италия", основана от Берлускони, както и служители на създадените и поддържани от него компании и футболни клубове. 

Също и представители на италианските културни и медийни среди. Поканени бяха и високопоставени гости от чужбина. 

Берлускони, четири пъти премиер на Италия, влиятелен предприемач и медиен магнат, почина в понеделник след заболяване от левкемия. Негови почитатели, отишли при катедралата, изразиха своето уважение към личността му.

Броят на допуснатите в катедралата беше ограничен до 2000 души. Според италиански медии Берлускони е поискал да бъде кремиран, а урната с праха му да бъде положена в параклиса на луксозното му имение край Милано. 

Петте му деца публикуваха общо изявление, в което благодарят на своя баща за любовта, с която ги е дарил.

Вижте повече в репортажа.