Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изхвърли на 3 км в небето стълб от пепел

Кратерът му частично се срути през 2018 г. и предизвика цунами

09.06.2023 | 10:17 Редактор: Петя Кръстева
Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изхвърли на 3 км в небето стълб от пепел

Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна, изхвърляйки на повече от три километра в небето стълб от пепел, съобщиха официални лица. Вулканичният остров изплува от морето в началото на миналия век от кратера, образуван след изригването на планината Кракатау през 1883 г. - едно от най-смъртоносните и разрушителни изригвания в историята.

Анак Кракатау, което означава "Детето на Кракатау", изхвърли гъста пепел над пролива, който разделя островите Ява и Суматра. След изригването в 08:46 ч. сутринта нямаше незабавни съобщения за щети или жертви.

"Височината на стълба от изригването беше на 3000 метра над върха. Стълбът от пепел е сив до черен с гъста интензивност в югозападна посока", заяви в съобщение за пресата Дени Мардионо, служител от станцията за наблюдение на Кракатау. Той предупреди обществеността да не извършва никакви дейности в радиус от 5 километра от кратера на вулкана.

Статутът на Анак Кракатау е на второто най-високо ниво на предупреждение, когато през 2022 г. властите го повишиха след резкият скок на вулканичната активност, предаде БГНЕС.

Кратерът му частично се срути през 2018 г., когато при голямо изригване огромни парчета се свлякоха в океана, предизвиквайки цунами, което уби повече от 400 души и рани хиляди.

Индонезия, държава от архипелага в Югоизточна Азия, се намира на Тихоокеанския огнен пръстен, където срещата на континенталните плочи предизвиква висока вулканична и сеизмична активност. В страната има близо 130 активни вулкана. 

Снимка, архив: БГНЕС