Зеленски в Херсон под драконовска охрана, огледа щетите и даде спешни указания

Президентът на Украйна посети един от пунктовете, през които се извършва евакуация на бедстващите

08.06.2023 | 14:23 Редактор: Елеонора Танева

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Херсонска област, където се запозна с щетите и спасителните дейности след взрива на Каховската ВЕЦ, който наводни десетки населени места.

Зеленски посочи приоритетите: оперативната обстановка в района, която се е развила в резултат на бедствието; евакуацията на населението от потенциалните зони на наводнение; справянето с извънредната ситуация, причинена от експлозията на язовира; организацията на живота и подкрепа за хората в наводнените райони.

Според Зеленски е важно да се изчислят щетите и да се отпуснат средства за компенсации на жителите, засегнати от бедствието, както и за загубите или нуждата от преместването на предприятия в рамките на Херсонска област.

Президентът на Украйна посети един от пунктовете, през които се извършва евакуация на бедстващите в наводнената Херсонска област. 

"Нашата задача е да защитаваме живота и да помагаме на хората, колкото е възможно повече. Благодаря на спасителите и доброволците! Благодаря на всички участващи!", заяви Зеленски.