България играе ключова роля за украинската контраофанзива?

Страната разполага със съветски муниции, необходими за оръжията, с които украинската армия основно си служи, съобщават чужди медии

05.06.2023 | 17:49 Редактор: Тодор Петров
България играе ключова роля за украинската контраофанзива?

Като държава от бившия Източен блок, България разполага със съветски муниции, необходими за оръжията, с които украинската армия основно си служи, независимо че получава и доставки от Запада, отбелязва NTV.

Медията пояснява, че и Полша снабдява Украйна с муниции от съветски калибър, но няма достатъчно, за да подсигури нуждите на украинската армия. България, за сметка на това, разполага с над 300 000 снаряда, които може да достави на Украйна. Те са ключови, тъй като украинските войници трябва да си пробиват път през минни полета, за да отвоюват окупираните територии. Минните полета първо се взривяват със снаряди преди да бъде изпратена пехотата.

Информация за това какво точно се произвежда и доставя не се публикува – прекалено големи са опасенията, че по тях Русия може да подразбере кои са най-често използваните оръжия на украинците и с какви муниции и оборудване разполагат. 

Българските производители на оръжие, които все още произвеждат боеприпаси от съветски калибър, са важни снабдители на украинската армия, подчертава и Михаел Мартенс в свой анализ за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", пише DW.

Снимка: БГНЕС