Над 100 души са арестувани в Русия след акции в подкрепа на Навални

Вчера известният опозиционер и критик на Кремъл навърши 47 години

05.06.2023 | 09:21 Редактор: Юлиан Христов
Над 100 души са арестувани в Русия след акции в подкрепа на Навални

В Русия бяха задържани повече от 100 души, които публично изразиха подкрепата си за Алексей Навални. Вчера известният опозиционер и критик на Кремъл навърши 47 години

Малобройни акции в подкрепа на Навални се състояха в 23 руски града, сред които Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и Новосибирск. 109 души са били задържани, сочат данни на правозащитната организация ОВД-инфо. Сред тях има петима непълнолетни и двама журналисти.  

Навални посрещна 47-я си рожден ден в изолатора на колонията във Владимирска област, където изтърпява 9-годишна присъда по обвинение в пране на пари, припомня БНР.  В момента срещу него се води дело за екстремизъм. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 30 години затвор.  

Навални публикува съобщение, в което твърди, че на рождения си ден е в добро настроение. Той посочва, че общественият прогрес и по-доброто бъдеще се постигат само тогава, когато определен брой хора са готови да платят цената за правото си да имат убеждения.  

"Задължително ще настъпи ден, когато да се казва истината и да се отстоява справедливостта в Русия ще стане нещо обичайно и не толкова опасно", пише още в съобщението. 

Снимка: БГНЕС