Пригожин заяви, че 99% от бойците на "Вагнер" са се изтеглили от Бахмут

Пригожин обвини проруските сили, че са се опитали да взривят неговите хора

02.06.2023 | 22:35 Редактор: Юлиан Христов
Пригожин заяви, че 99% от бойците на

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че 99 процента от неговите бойци са се изтеглили от превзетия източен украински град Бахмут, предаде ДПА.

"Всички позиции бяха предадени на руското министерство на отбраната в съответния порядък", каза Пригожин.

Той добави, че неговите военни ще се изтеглят от фронтовата линия, но ще останат позиционирани в източната украинска Донецка област.

Пригожин също така обвини промосковските сили, че са се опитали да взривят неговите хора, предаде Ройтерс.

Той каза, че неговите хора са открили дузина места в тиловата зона, където представители на министерството на отбраната са поставили различни взривни устройства, в това число и стотици противотанкови мини. Когато бил повдигнат въпросът защо са заложени тези взривни устройства, отговорът от официалните лица на ведомството бил, че това била заповед от техните началници.

"Не беше нужно да се залагат тези взривни устройства, за да бъде разубеден врагът, защото въпросната зона е тилова зона. Следователно ние можем да предположим, че тези взривни устройства са били предназначени да посрещнат напредващите части на "Вагнер", каза Пригожин.

Нито едно от взривните устройства не е експлодирало и никой не е бил ранен, поясни той. "Предполагаме, че това е бил опит за публично линчуване", заяви Пригожин.

Министерството на отбраната на Русия засега не е коментирало твърденията, съобщава БТА.

Пригожин редовно се оплакваше, че на хората му не се дават достатъчно боеприпаси за нападението срещу Бахмут. В сряда той заяви, че е поискал от прокурорите да разследват дали висши руски служители в областта на отбраната са извършили "престъпление" преди или
по време на войната в Украйна.

Снимка: БГНЕС