Германия отвърна на удара: Затваря 4 руски консулства

До края на годината Русия ще може да продължи да управлява само посолството в Берлин

31.05.2023 | 16:38 Редактор: Петя Кръстева
Германия отвърна на удара: Затваря 4 руски консулства

Германия обяви, че е наредила на Русия да затвори четири от петте си консулства в страната като ответна мярка, след като Москва наложи ограничение на броя на служителите на германското посолство и свързаните с него органи, които могат да извършват дейности на руска територия.

Говорителят на министерството на външните работи на Германия Кристофeр Бургер каза пред репортери в Берлин, че след края на тази година Русия ще има право да запази посолството си в Берлин и още едно консулство. Целта на мярката е да бъде постигнат паритет в броя на служителите и структурите на двете страни, обясни той.

До края на годината Русия ще може да продължи да управлява само посолството в Берлин и още едно от досегашните си пет генерални консулства  - в Бон, Франкфурт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен.

Преди дни Русия обяви нова горна граница от 350 души за общото германско присъствие, поради което дейността на германските генерални консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск ще трябва да бъде прекратена, заяви говорител на Министерството на външните работи. Само посолството на Германия в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург ще продължат да функционират, предаде БНР.

Това е "ескалация" и "необосновано" решение, което принуждава федералното правителство да направи също "значителни съкращения", посочиха от външното министерство на Германия.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС