Русия потопила последния украински военен кораб?

Засега няма коментар от страна на Киев за съдбата на плавателния съд

31.05.2023 | 16:42 Редактор: Петя Кръстева
Русия потопила последния украински военен кораб?

Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са унищожили с ракетен удар в пристанището на Одеса "последния военен кораб" на Украйна. Засега няма коментар от страна на Киев за съдбата на плавателния съд, предаде Ройтерс.

"Последният кораб на украинския военноморски флот - "Юрий Олефиренко", беше унищожен на военна котвена стоянка в пристанището на Одеса", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков във всекидневната си сводка за хода на войната. Той добави, че корабът е бил поразен на 29 май с "високоточни оръжия" – фраза, която той използва за ракети, но не даде повече подробности.

Въоръжените сили на Украйна засега не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Представители на украинските власти съобщиха в понеделник, че Русия е извела от строя пет самолета при атака срещу военна цел в Западна Украйна и е причинила пожар в черноморското пристанище Одеса с тежки въздушни удари сутринта.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на твърденията на двете страни, пише БТА.

Руското министерство на отбраната съобщи още, че силите му са изтласкали украински подразделения от позиции около селищата Красногоровка и Ясиноватая в Донецка област, която Москва обяви за анексирана. То добави, че продължават "ожесточени сражения" около Авдеевка – голям град между двете селища, който до голяма степен бе разрушен по време на продължаващите от месеци боеве.

Снимка: Bloomberg.com