"Шведска сделка": Байдън направи предложение на Ердоган

Президентът на САЩ обвързва сделката за американски изтребители F-16 за Турция с присъединяването на Щвеция към НАТО

30.05.2023 | 08:42 Редактор: Михаела Димитрова

Президентът на САЩ Джо Байдън установи връзка между желанието на Турция да получи американски изтребители F-16 и желанието на САЩ Швеция да се присъедини към НАТО. В реч във Вашингтон Байдън заяви, че е изяснил това в телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган след преизбирането му. 

"Разговарях с Ердоган. Поздравих го. Той все още иска да преговаряме за нещо по отношение на самолетите F-16. Казах му, че искаме да се договорим за Швеция, така че нека да приключим с това", каза Байдън.

Разговорите трябва да продължат през следващата седмица. Турция и Унгария са единствените страни от НАТО, които се противопоставят на влизането на скандинавската държава в отбранителния съюз, което е желано от останалите държави членки и Швеция. Турция беше посочила като причина живеещите в Швеция членове на опозицията, които правителството в Анкара определя като терористи.

От турската президентска канцелария заявиха само, че в телефонния си разговор двамата президенти са изразили желание да задълбочат сътрудничеството си по всички двустранни въпроси. Те са се съгласили, че това е станало още по-важно с оглед на регионалните и глобалните предизвикателства.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Това си е живо изнудване, особено ако F-16 са платени, какъвто е и нашият случай. Сигнализирай за неуместен коментар