От бижутата до кървавите побоища по време на бременност - Тина Търнър не криеше домашното насилие

Тя описва болката по време на брака си с Айк Търнър съвсем откровено

28.05.2023 | 06:50 Редактор: Искра Ангелова
От бижутата до кървавите побоища по време на бременност - Тина Търнър не криеше домашното насилие

Кралицата на рокендрола Тина Търнър почина на 83-годишна възраст. След себе си Тина остави десетки хитове и емблематични дуети, на фона на трудния ѝ личен живот.

Когато Тина Търнър за първи път проговори за насилието, което е преживяла време на брака си с Айк Търнър, всички казаха, че за това се изисква изключителна смелост.

"Страхувах се безумно от този човек", каза тя пред списание People през 1981 г., разкривайки болезнената реалност зад изключително успешното музикално дуо.

Тя описва болката по време на брака си съвсем откровено - от това да гледа секс на живо в публичен дом по време на първата им брачна нощ до побоя, докато е бременна.

Tina1

Търнър споделя, че Айк е заливал с горещо кафе по нея и че я е пребивал със закачалка. През 1968 г. тя опитва да се самоубие.

"Страхувах се да го издам, беше ме страх какво ще последва от негова страна след това", казва тя на журналиста Карл Арингтън.

Айк Търнър, който умира през 2007 г., винаги е отричал твърденията на бившата си съпруга. И винаги е заявявал, че никога не е малтретирал Тина.

Двамата се запознават, когато Тина е едва на 17-годишна, след като видяла изпълнението на групата му - Kings of Rhythm, тя го помолила да я чуе как пее. Не е изненадващо, че той забеляза бъдещата звезда в нея, прави я своя вокалистка, избира сценичното ѝ име, също така я обсипа с дрехи и бижута.

tina2

Тина и Айк се женят през 1962 г. Тогава легендарната изпълнителка, която вече е изпитала болката да бъде отхвърлена като дете от майка си, обещава на Айк, че никога няма да го изостави - нещо, за което по-късно съжалява.

"Чувствах се задължена да остана и се страхувах. Не исках да го нараня, а след като ме преби, седях там цялата в синини. Изведнъж ми стана жал за него, Може би ми беше промил мозъка", казва още тя на Арингтън.

Но през 1978 г., след поредица от хитове, включително River Deep, Mountain High, Тина се чувства решена и готова да напусне Айк. За нея бракът бил изтезание.

"Чувствах се все едно не съществувам, но го преживях. И когато излязох, не погледнах назад", откровена е тя приживе.

tina3

Тина започва да печели пари, пеейки в Лас Вегас и появявайки се в различни предавания.

Решава да разкаже всичко в интервю през 1981 година, като признава, че е била толкова нервна, че е попитала екстрасенса дали това интервю няма да съсипе кариерата ѝ. Екстрасенсът ѝ отговаря: "Не, дори напротив."

"Тепърва през 1981 г. бяхме информирани за мащаба на домашното насилие. Често се смяташе, че малтретираните са само бедни и нямат пари", казва тя пред BBC.

Но когато Тина Търнър проговаря за домашното насилие - ефектът е лавинообразен и довежда до куп сигнали.  Кралицата на рокендрола дава сила на много жени да се осмеляват да говорят.

tina4

Телевизионна водеща и оцеляла от сексуално насилие Опра Уинфри също говори в документалния филм за значението на това жените да говорят открито през 80-те години.

"Никой не говори за сексуалното, физическото и домашното насилие. Нашето поколение е поколението, което започна да нарушава мълчанието", заявява тогава Опра.

А след разкритията ѝ - успехите на Тина са само нагоре. Тя изпява хитовете "Let's Stay Together", "What's Love Got to Do With It" и "Private Dancer".

През 1986 г. тя публикува автобиографията "Аз, Тина".

tina5

Певицата често приписваше будистката си вяра, която открива през 70-те години, като помощ да намери смелост да напусне Айк Търнър, а пеенето е било като бонус за всичко.

"Започнах да виждам живота си, започнах наистина да виждам, че трябва да направя тази промяна", каза тя в документалния си филм.

През 2018 година Тина Търнър издава нови мемоари, озаглавени "Моята любовна история". Там разказва за това как е преоткрила любовта в лицето на режисьора Ервин Бах.

Тина печели 8 награди "Грами" и бе въведена в Залата на славата на рокендрола през 2021 г.

Снимки: БГНЕС