Москва постави условия за мир: Украйна да се откаже от ЕС и НАТО, руският да е официален

Сред исканията е и прекратяването на доставките на оръжия от Запада

27.05.2023 | 07:53 Редактор: Юлиан Христов
Москва постави условия за мир: Украйна да се откаже от ЕС и НАТО, руският да е официален

Руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин изброи изискванията на Москва към Киев за прекратяване на войната. Наред с други неща той посочи признаването на руския език за държавен и отказа от стремежа на страната да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не е против членството на Украйна в ЕС, докато искания за признаване на руския език за държавен не са били изказвани преди. 

Михаил Галузин изброи исканията на Москва към Киев в интервю за ТАСС: Прекратяване на военните действия от страна на украинските въоръжени сили; прекратяване на доставките на западни оръжия; връщане на неутралния статут на Украйна като необвързана страна, отказ от присъединяване към НАТО и ЕС; признаване на "новите териториални реалности, произтичащи от правото на народите на самоопределение"; защита на правата на рускоезичните граждани и националните малцинства; статут на руския език като държавен език; зачитане на основните права на човека, включително свободата на вероизповедание. 

Първите две искания са необходими за "уреждане"; останалите са необходими за "постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир", съобщава БГНЕС. 

Преди това Русия не е искала Украйна да се откаже от членството си в Европейския съюз или руският език да получи статут на държавен език. През юни 2022 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не е против присъединяването на Украйна към ЕС, защото той "не е военна организация, военно-политически блок, за разлика от НАТО". 

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 0
БОГОМИЛ ТРАЙКОВ
преди 6 месеца
Няма проблеми. Но Украйна ще постави своите условия. А те са "три К".Отказ на Русия от КРИМ. Отказ на Русия от КУРИЛСКИТЕ ОСТРОВИ и Отказ на Русия от КОСМОСА, докато не транспортират тоалетни там, защото и в Космоса мирише на лай...та им. Тогава край на войната.Успет руски мижитурки. Сигнализирай за неуместен коментар