Президентът на Бразилия отказа среща с Путин, но ще посредничи за мир

Отказът идва дни след спречкване между Лула и Зеленски на Г-7 в Япония

26.05.2023 | 20:41 Редактор: Вяра Димова
Президентът на Бразилия отказа среща с Путин, но ще посредничи за мир

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва отхвърли поканата да посети Санкт Петербург по време на телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде АФП.

Отказът дойде само няколко дни след спречкване между Лула и президента на Украйна Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Япония, където планираната среща между двамата пропадна.

"Благодарих (на Путин) за поканата да отида на Международния икономически форум в Санкт Петербург и отговорих, че в момента не мога да отида в Русия. Но потвърдих готовността на Бразилия, заедно с Индия, Индонезия и Китай, да разговаря с двете страни в конфликта, за да се търси мир", написа Лула в Twitter за събитието, насрочено за 14-17 юни.

Докато много западни държави изпратиха оръжия на Украйна, за да ѝ помогнат да се защити, и удариха Москва с финансови санкции, Лула вместо това се опита да се позиционира като посредник, създавайки група от държави, които се стремят да постигнат мирно споразумение чрез преговори.

След като предложената им среща в Япония се провали, Лула първо заяви, че е "разстроен", а след това заяви, че не вижда смисъл от срещата със Зеленски, като каза, че нито той, нито Путин изглежда искат мир, предаде БГНЕС.

Миналата година Лула беше критикуван заради твърдението си, че Зеленски е "също толкова отговорен" за войната, колкото и Путин. 

Снимка: БГНЕС