Папа Франциск подари на Желязков пластика с послание за мир: Заедно сте, въпреки различията

Разговорът с кардинала е засегнал и политическата ситуация у нас

24.05.2023 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Папа Франциск прие българска официална делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, която е на официално посещение във Ватикана. Председателят на Народното събрание Росен Желязков проведе разговор на четири очи със Светия отец.

Папа Франциск приветства българската делегация с думите: "Поздравявам ви за това, че въпреки, че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България!". Председателят на Народното събрание подари на папата икона на Св. св. Кирил и Методий и техния ученик св. Климент, извезана със златни и сребърни конци.

Папата пък му е подарил пластика, на която са изобразени цвете, гълъб и кръст, с посланието, че мирът и човешките взаимоотношения са много крехки и трябва да се пазят. Желязков и парламентарната делегация се срещнаха и с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство - кардинал Пиетро Паролин. Подаръкът за него е албум "История на Българската православна църква".

Разговорът с кардинала е засегнал и политическата ситуация у нас, също така войната в Украйна и темата Северна Македония.

"Изводът - в християнска Европа трябва да се градя мостове", каза след срещата председателят на НС.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, и народните представители Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Ирена Анастасова и Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод и на Католическата църква.

Вижте повече в репортажа/