Избори в Босна и Херцеговина

Анализатори коментират, че най-голям интерес представлява изборът на ръководител на Република Сръбска

12.10.2014 | 10:39 Редактор: Георги Стоянов
Избори в Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина се провеждат парламентарни и президентски избори. Жителите на балканската страна ще избират измежду кандидати от 113 политически обекти. Анализатори коментират, че най-голям интерес представлява изборът на ръководител на Република Сръбска.

Близо 3,3 милиона души избират нов политически елит в шест нива на управление. Това са тримата членове на президентството на Босна и Херцеговина, депутати в Камарата на представителите на парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина, в Камарата на депутатите на парламента на Федерация Босна и Херцеговина и в Народното събрание на Република Сръбска.

На изборите ще се определят президент и вицепрезидент на сръбската автономна област, както и членове на десетте кантонални събрания във федерация Босна и Херцеговина. Всички депутати се избират за 4-годишен мандат. Най-голямо внимание предизвиква избора на ръководител на Република Сръбска.

За този пост се борят действащия президент Милорад Додик, който се обяви за свободна конфедерация, а в последствие на отделяне на Република Сръбска и превръщането й в независима държава. Додик оглавява Съюза на независимите социал-демократи. Негов основен конкурент е Съюзът за промени, сформиран около опозиционната Сръбска демократична партия.

Гласоподаватели възлагат надежди, че изборите ще променят настоящата политическа ситуация. Има и такива обаче, които са скептични.

 „Аз ще гласувам, но не вярвам, че ще бъде по-добре. Мисля, че нищо няма да се промени в нашата страна”, казва Анита, жител на Сараево

 Анализатори коментират, че независимо кой ще спечели на изборите, ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства. Причината е голямото недоволство на населението заради дълбоката бедност и растящата безработица. През февруари силно социалното недоволство предизвика безпрецедентни протести.

Босна и Херцеговина е и една от най-лошите страни в Европа за чуждестранни инвестиции. Преди няколко месеца по-късно балканската страната беше пометена от опустошителни наводнения, които предизвикаха щети за 2 милиарда евро.