Синдикати парализират транспорта в Белгия

Ще има сериозни смущения в автобусната, трамвайната и метро мрежата през целия ден

22.05.2023 | 09:53 Редактор: Вяра Димова
Синдикати парализират транспорта в Белгия

Общественият транспорт в Белгия ще бъде сериозно нарушен, когато националните синдикати излязат на демонстрация в Брюксел.

Различните синдикални организации в страната обединяват усилията си, за да призоват за обща мобилизация срещу посегателствата върху правото на работниците на стачка и социалния дъмпинг - практиката на работодателите, които използват по-евтина работна ръка от обичайната, за да намалят разходите си.

Брюкселската компания за обществен транспорт STIB съобщи, че очаква "сериозни смущения в автобусната, трамвайната и метро мрежата през целия ден" по време на демонстрацията в Брюксел. В акцията ще участват и синдикални членове на STIB, в резултат на което услугите на обществения транспорт ще бъдат ограничени през целия ден.

Освен това някои автобусни и трамвайни линии в столицата ще бъдат засегнати. Поради това STIB съветва пътниците да потърсят алтернативни решения за пътуванията си през този ден, пише БГНЕС.

За разлика от тях, белгийската железопътна компания SNCB не очаква никакви свързани с демонстрациите прекъсвания в своята мрежа. "Не сме получавали уведомление за стачка и не знам за никакви проблеми, така че всички влакове би трябвало да се движат нормално", заяви говорителят на SNCB Барт Кролс пред The Brussels Times. 

Снимка: БГНЕС