Ученичка от Пакистан и активист от Индия взеха Нобеловата награда за мир

Двамата са отличени за борбата им срещу потискането на децата и младите хора.

10.10.2014 | 17:00 Редактор: Мариета Иванова
Ученичка от Пакистан и активист от Индия взеха Нобеловата награда за мир

Ученичката  Малала Юсуфзай от Пакистан и индийският активист за правата на децата Кайлаш Сатярти са носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир. Двамата са отличени за борбата им срещу потискането на децата и младите хора".

17-годиината Малала става най-младият носител на престижното отличие. Тази година Нобеловият комитет трябваше да разгледа рекордните 278 кандидатури.

Сред номинираните бяха група японски пацифисти, руски опозиционери, главата на Римокатолическата църква папа Франциск, както и бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

17-годишната Малала Юсуфзай се превърна в символ на борбата за образование на жените по целия свят. Тя беше простреляна в главата през 2012 г. в Пакистан, след като училищния й автобус беше спрян от въоръжени ислямисти.

Талибаните я определиха като „опасен идеологически враг“ заради позицията й срещу ограниченията, които религиозните фанатици в Пакистан се опитват да наложат върху жените.

Малала оцелява и след покушението става активист за правото на момичетата да получат образование. Младата пакистанка си поделя Нобела за мир с индийския активист за правата на децата Кайлаш Сатярти. 60-годишният Сатярти "продължава традицията на Махатма Ганди и оглавява редица форми на мирни протести, фокусирайки се върху експлоатацията на децата с финансова цел“.

„Това е голяма чест не само за мен, но и за всички онези деца, които са лишени от детство си в световен мащаб,“  заяви Кайлаш Сатярти. - „Наградата е и за всички онези, които се борят срещу експлоатацията на детски труд по света. Аз не бих могъл а познавам всички тях, но има много хора, които жертват времето си и живота си за каузата за правата на децата. Бих искал да им благодаря и да ги поздравя“.

През 1980 г. Сатярти основава движението "Спасете децата" и оттогава дейностите му са насочени към защитата на правата на повече от 80 000 деца.