ЕЦБ затяга контрола на банковата ликвидност

Напоследък надзорните органи се бяха съсредоточили върху банковия капитал и кредитния риск

19.05.2023 | 15:09 Редактор: Михаела Димитрова
ЕЦБ затяга контрола на банковата ликвидност

Европейската централна банка (ЕЦБ) засилва контрола върху ликвидните резерви на кредиторите и може да съобщи за по-строги изисквания към отделни компании по-късно тази година, информира Bloomberg.

В годишния преглед на ЕЦБ на рисковете, пред които са изправени банките, вероятно ще се обърне по-голямо внимание на управлението на ликвидните средства, включително и на възможността за по-висок праг за ключови показатели като коефициента за ликвидно покритие, заявиха лицата, пожелали да останат анонимни. Това е в допълнение към засиленото взаимодействие между банките и ЕЦБ по темата, посочиха още източниците.

Сривът на Credit Suisse Group AG през март и на американски кредитори, включително Silicon Valley Bank, постави под въпрос доколко банките са наистина подготвени да издържат на напрежението по отношение на депозитите и ефективността на показателите, които инвеститорите и регулаторите използват, за да измерват способността им да устоят на криза.

Макар че ликвидността е ключов елемент от банковия надзор, напоследък надзорните органи се бяха съсредоточили върху по-належащи въпроси, свързани с банковия капитал и кредитния риск в епохата на ниските лихвени проценти. 

ЕЦБ вероятно ще получи първоначалните резултати от годишния си преглед на рисковете, пред които са изправени банките, през лятото.

Повече по темата прочетете в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com