Русия държи ключов бизнес за $125 млрд., от който Западът е зависим

Сред най-старите и опитни компании е германската Nukem, но тя е собственост на "Газпром"

16.05.2023 | 11:10 Редактор: Юлиан Христов
Русия държи ключов бизнес за $125 млрд., от който Западът е зависим

Руската компания "Росатом" се оказва ключов играч в бизнес, който се оценява на стойност 125 млрд. долара. Става въпрос за почистване на остарели атомни реактори - операция, която изисква специализирана техника и "армия" от специалисти, като ядрени инженери, експерти по радиационна безопасност и регулатори.

Самото почистване понякога може да отнеме години за планиране и изпълнение.  

Експертният опит, необходим, за да се направи това без грешка, е причината "да има само шепа играчи" в бизнеса с извеждане от експлоатация на инсталации с висока радиация, казва Майкъл Белер от Uniper SE, който ръководи демонтажа на шведската атомна електроцентрала Barsebaeck, цитиран от Bloomberg. 

Сред най-старите и опитни компании е германската Nukem Technologies Engineering Services GmbH, която от десетилетия предлага своите уникални услуги в Азия и Африка и в цяла Европа. Инженерите на Nukem помогнаха за ограничаване на радиацията от разрушените реактори в Чернобил и Фукушима. Те помогнаха да ръководят почистването на фабрика за атомно гориво в Белгия. Във Франция компанията измисли начини за третиране на отпадъците от Международния термоядрен експериментален реактор (ITER). 

С изключение на един проблем: компанията е изцяло собственост на "Росатом", контролираният от Кремъл ядрен гигант, което я поставя в центъра на неудобно противопоставяне. Натискът за изключване на "Росатом" от европейските вериги за доставки се увеличи, откакто руските сили превзеха най-голямата атомна електроцентрала в Европа край украинския град Запорожие и изпратиха инженери на "Росатом" да я управляват.

За разлика от изземването от Германия на руски активи за съхранение и рафиниране на петрол след войната, Nukem няма толкова фиксирана инфраструктура. Ако бъдат наложени санкции, "Росатом" може просто да затвори звеното или да премести централата на Nukem в по-приятелска юрисдикция.

Поне засега Nukem намира някои от новите си проекти по-далеч. В атомната електроцентрала Шудабао, североизточно от Пекин, специалистите на Nukem в момента проектират център за обработка на отпадъци, който да побере отпадъците от двата нови реактора на "Росатом", които ще бъдат пуснати в експлоатация до 2028 г.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 1
Айде
преди 11 месеца
Айде стига сте писали глупости. Така Русия държеше запада с газта, но се оказа друго Сигнализирай за неуместен коментар